Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-желана в София е Испанската гимназия, СМГ - с най-висок бал за приема след 7-и клас

| обновено на 11.07.19 в 16:34
Най-много желания са подадени за Испанската гимназия, профил "Чужди езици".

Успешен старт на електронното кандидатстване в гимназиите отчитат от Районното управление по образованието в столицата. Само 6% от седмокласниците са подали заявленията си на хартиен носител. Всички останали са използвали електронната система за кандидатстване. Тази година бъдещите гимназисти са повече на брой и с по-висок успех, сочи анализът на експертите. Кои са най-предпочитаните гимназии и специалности.

През новата учебна година гимназиалните паралелки в София ще бъдат 338. От тях около 2/3 са профилирани, останалите професионални. След първото класиране най-желани са направленията чуждоезиково обучение, информационни технологии и програмиране, икономика и математика.

Отчетен е сериозен ръст на учениците от други райони на страната, които кандидатстват за места в столичните гимназии, съобщи началникът на Регионалното управление образование Ваня Кастрева:

"В предишните години те бяха около 500, а тази година говорим за 747 ученици. Те са около 7% от кандидатстващите за нашите паралелки."

Поради липса на интерес са закрити 15 паралелки, сред тях и защитени специалности, с голямо търсене на трудовия пазара, посочи експертът Ваня Станчева:

"Закрихме например паралелка "Подемно-транспортна техника с елекрозадвижване", "Производство на тапицирани изделия" - единствена паралелка в София, нула класирани, паралелка "Локомотиви и вагони, електрообзавеждане на жп техника, машини и съоръжения за заваряване", явно никой не желае да става заварчик."

Новите специалности, като "Съдебна администрация" и "Туристическа анимация" продължават да привличат учениците.

Децата предпочитат професионални направления с гарантирани работни места и високи доходи, обобщи Кастрева:

"Общо взето интересите на учениците, след чуждите езици, са в сферата на информационните технологии, икономиката, програмчирането, така, че вървим в посока, която отговаря и на потребностите на пазара на труда".

"Най-много желания са подадени за Испанската гимназия, профил "Чужди езици". Комбинацията е испански с английски език. 2 101 ученика са пожелали в своето заявление тази паралелка. На второ място е 22 СУ, отново със същия профил - 2 085 ученика са го пожелали. На трето място се нарежда 32 СУ - комбинацията отново е английски-испански - 1 992-ма.

В топ 3 на гимназиите с най-висок бал са Софийската математическа гимназия, 73 училище и училището към техническия университет. А паралелката "Математика с интензивно изучаване на немски език" в СМГ е с най-висок минимален бал за прием. Записването след първото класиране започва утре и продължава до 16 юли. На 18 юли ще са ясни резултатите от второто класиране. Експертите предупреждават, че третият етап от класирането е рисков. Ваня Станчева:

"Защото в третия етап могат да се вписват в заявленията единствено паралелки, в които има останали свободни места. така че всеки трябва много добре да си прецени своите възможности и желания."

Незаетите места в гимназиите след трите класирания ще станат ясни на 1 август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна