Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата при Борисов не е била обсъждана само футболната собственост на шефовете на големите клубове

Срещата при Бойко Борисов.
Снимка: Правителствена пресслужба.


Обяснението на срещата с някаква спортна тема е просто обяснение за обществено приемлив формат на срещата, защото той категорично не може да бъде обществено приемлив, поне според мен. Няма никаква логика в среща от такъв формат да бъдат обсъждани спортни теми. От този проблем някъде да избягат нито президентите на футболните клубове, нито държавните мъже, които са били на срещата.

Това каза за БНР журналистът от „Трансмедия“ Мирослав Иванов в коментар за срещата в началото на седмицата на премиера Бойко Борисов  с шефовете на трите големи футболни клуба – Левски, ЦСКА-София и Лудогорец, в която участваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цараров, заместник-главният прокурор Иван Гешев и президентът на БФС Борислав Михайлов.

"Самата среща беше много асиметрична. От едната страна са хора от върха на държавното управление и върха на силовите, правоохранителните структури в държавата, а от другата страна - хора от бизнеса. Няма никаква допирна точка в техните взаимоотношения, освен формалната – спорт и футбол. Проблемът в този формат е, че изнесените след разговора теми, поне от официалната страната, напълно не съответстват на такъв формат....Изявленията на премиера бяха, че са обсъждани механизми, по които държавата може да финансира детския футбол, юношеския футбол, защото резултатите са много слаби. Странна инициатива, но тя категорично не може да бъде обсъждана в такъв формат, защото, ако държавата, в лицето на МС и премиера има някаква визия за развитието на масовия спорт, логично трябва да предположим, че това би трябвало да мине през политиката на Министерството на младежта и спорта. В тази среща министър на младежта и спорта липсва! Липсва какъвто и да е представител на министерството"

Според Иванов темата за младежкия футбол не е била обсъждана на тази среща. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той каза:

„Обсъждани са доста по-специфични проблеми. Публична информация е, всеки колега от спортните издания ще го потвърди, за напрежението между крайните собственици на футболните клубове, особено между двама от тях – г-н Ганчев и г-н Домусчиев. По тази „война“ има доста сигнали, които стигат до европейски институции, включително и УЕФА, за това, че г-н Домусчиев е в конфликт на интереси като собственик вече на телевизия, на компанията, която притежава правата за излъчване на мачове, на футболен клуб и с участие в Изпълкома на футболния съюз. Това очевидно налага и присъствието на г-н Михайлов като представител, но това е само единия сюжет. По-важният сюжет е, че зад тези силни хора във футболните клубове стоят много бизнес интереси.  В повечето случаи техният основен бизнес е все в рискови икономически сектори…. Това са сектори, които държавата би следвало доста сериозно да регулира, да наблюдава и да има доста голямо участие на охранителни и силови ведомства в този контрол. Именно това е нещото, което си заслужава да бъде коментирано в тази среща. Влизайки в нея най-висшите представители на държавата в тези сектори е логично да предположим, че темите, които са за разисквани, далеч не са само футболната собственост на тези хора“.

Радикалните фракции на футболни фенове са добре структурирани организации с ясни правила и „добре работеща машина“ коментира журналистът и порчерта, че никое управление не иска да си навлича критиката им.

„Футболните фенове трябва да бъдат разглеждани като сериозен актив от страна на хората, които издържат кумовете и те наистина ги гледат като такива, докато, от другата страна, властта не би искала и не иска да изпада в ситуация на конфликт. Тук обясненията от типа как МВР-министъра е присъствал, за да се разговаря с феновете, да няма проблеми на стадиона е просто мъгла. Това по съвсем друг начин се регулира“.

На такава среща не може да бъде регулирано игровото поведение на футболисти, подчерта журналистът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна