Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск от разпадане на споразумението за иранската ядрена програма, предупредиха Париж, Лондон и Берлин

Срещата във Виена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция, Великобритания и Германия заявиха, че са силно разтревожени от ескалацията на напрежението в района на Персийския залив и риска споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали, предаде Ройтерс. Трите държави призоваха да бъде възобновен диалогът между всички страни.

След подновяването на американските санкции срещу Иран и решението на Техеран повече да не спазва някои от задълженията си, има опасност сделката, която беше подписана преди четири години, да се разпадне, предупредиха в съвместно изявление Париж, Лондон и Берлин.

„Рисковете са такива, че е необходимо всички въвлечени да спрат за момент и да обмислят евентуалните последици от действията си“, се посочва в изявлението, разпространено от кабинета на френския президент.

Междувременно в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната му е готова да води преговори със Съединените щати, „веднага и навсякъде“, ако Вашингтон вдигне санкциите и се върне към споразумението, подписано на 14 юли 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна