Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Одажиева: Вярваме, че Съветът за наблюдение на и за хората с увреждания ще бъде един работещ орган

Весела Одажиева и адв. Златина Хаджипанайотова в БНР
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Предстои да бъде изготвен правилник за работа на Съвета за наблюдение на и за хората с увреждания, както и годишна програма и критерии, по които да се следи спазването на правата на хората с увреждания.

Това каза за БНР Весела Одажиева - един от представителите на неправителствения сектор, който влезе в Съвета – конституиран преди седмица мониторингов орган, който трябва да осъществява наблюдение за прилагане на политиките за защита правата на тази група от обществото ни:

„Сега, с изтичане на срокове по приемане на новите закони, има задължителни оценки на въздействието, които би следвало да бъдат направени, така че в следващия период от няколко месеца би трябвало да се коригират някои недобре изписани текстове и неработещи правила. Колкото до Съвета, в закона е заложено, че той ще заседава поне веднъж на три месеца. В самата програма предполагам, че ще бъдат заложени тези заседания. Разбира се, членовете на Съвета могат и си контактуват постоянно при всякакви проблеми, които се появяват, текущи, а те не са малко...Мисля, че ще успеем да се сработим. Познаваме се по-голямата част от хората. Половината от участниците са от правозащитните организации, които така или иначе се занимават с правата на хората с увреждания, особено в последната повече от година. Госпожа Манолова беше категорична, че няма да ограничи достъпа до участие в Съвета на всеки, който има желание и възможност да съдейства по някакъв начин. Надяваме се и вярваме, че това ще бъде един работещ орган““, каза Одаджева в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Най-важното, с което трябва да се заеме Съвета, според нея, е решаването на проблемите с финансовата подкрепа, където има ощетени хора и проблемите с последната корекция на Наредбата за медицинската експертиза, както и със Закона за личната помощ:

„В няколко посоки трябва да се работи, защото тези закони, както много пъти сме казали, само маркират основни теми. Оттам нататък трябва да се работи върху темата за достъпната среда, за адекватно приобщаващо образование. Нищо все още не е произлязло и от МЗ във връзка с поетия ангажимент относно помощните средства по Закона за хората с увреждания, които трябва да преминат към тях през следващата година“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна