Eмисия новини
от 10.00 часа

110 чужденци от четири континента са във Велико Търново за семинар по българистика

3
Снимка: Здравка Маслянкова

110 чужденци от четири континента пристигнаха във Велико Търново, за да изучават български език и култура в рамките на Международния семинар по българистика на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и  Методий“. Форумът се провежда за 42-ра поредна година.

Преводачи, софтуерни инженери, медици, библиотекари, журналисти и много студенти от 36 държави от днес до 4-ти август ще усъвършенстват знанията си по български език по време на международния семинар на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Патриция Мачканова е от полската столица Варшава. Свързана е с България, защото баща ѝ е българин.

„Не мога без българските аромати, а българската кухня е най-вкусната“, казва полякинята.

Украинката Юлияна Страшнюк е сътрудник в Центъра по българистика и балкански изследвания в Харков:

„Майка ми е българка и затова реших, че трябва да зная езика на моите роднини. Харесва ми поезията на Никола Вапцаров, стихотворението „Вяра“. Днес младите украинци имаме вяра в светлото бъдеще, защото ситуацията ни е малко трудна, времето е трудно за нас. Имаме вяра, че всичко лошо ще свърши скоро. Има голяма българска диаспора в Украйна, в Одеска област, Запорожка област. Аз съм от Харков, където няма много българи, обаче  присъства интересът. Някои хора все пак се интересуват от българското, от България“.

България не успява да върне младите хора от българските общности зад граница, за да продължат образованието си и да останат да живеят в родината на предците си, коментира при отриването на Международния семинар по българистика във ВТУ вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя посочи, че за поредна година няма да бъде изпълнена квотата от 2000 млади българи от историческите диаспори, които да се учат в българските университети:

„Ако малко повече има държавна подкрепа за подобни събития, сигурно ще бъдем много по-успешни. Не успяваме все още. Не случайно направихме една поредица от студентски лаборатории, срещнахме се с децата, които са от български произход от историческите диаспори, които имат желанието и възможността, дадена от българската държава да се обучават у нас, в нашите висши учебни заведения. Подготвихме една поредица от мерки и се надявам в съвсем скоро време да има и първата промяна в съответното законодателство, в Закона за чужденците в България, така че максимално да облекчим децата, които пребивават тук, да не създаваме допълнителни административни затруднения. Очевидно е, че нещо не ни достига, трябва да направим допълнителни усилия в тази посока, но съм сигурна, че стъпка по стъпка това ще стане“.

Любовта доведе австрийката Ана Чолаков на семинара по българистика във Велико Търново. Виенчанката, която изучава история на изкуствата, е българска снаха:

„Аз съм омъжена за българин, казва се Димитър. Любовта ни е дълга история. Запознахме се във Виена. Беше любов от пръв поглед. Той е много умен, симпатичен, но е много нахален. В България ми харесват хората и природата“.

Семинаристите ще имат занятия по девет различни направления. Освен български език и литература, във Великотърновския университет те ще учат и българска история, ще имат лектории за българското кино и ще гледат български филми. Традиционно чужденците ще имат уроци и по български народни танци.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от

Фотоизложба бе открита в Оряхово

публикувано на 18.08.19 в 08:36
Южният парк в София

Боса разходка в Южния парк

публикувано на 18.08.19 в 08:34