Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Системата, призвана да бди върху държавността, е разграден двор

Снимка: БГНЕС

„Нарушеното доверие може да доведе последствия като укриване на информация, преместване на основни активи в чуждестранни юридически лица и в офшорни зони. Самият факт, че се допуска такова изтичане на информация, говори за нивото на хората, които се занимават с този вид опазване на информация и на системи в държавната администрация“. Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов по повод хакерската атака на системата на Националната агенция по приходите.

„Виждаме, че цялата система, призвана да бди върху държавността и върху охраната на данните, на националната сигурност, е един разграден двор, където всеки с компютърни умения може да влезе и да извлече тази информация, да я използва. Ако сме неспособни да защитим дигиталната информация, ние сме абсолютно разкрити пред всеки и сме уязвими от всяка гледна точка“, допълни експертът в предаването „12+4“.

Той коментира и темата за реформа в данъчната система, предложена от КНСБ:

„Разговорът за данъчната система трябва да е перманентен с основната цел държавата да бъде конкурентноспособна на фирмите навън и да се работи за повишаване на благосъстоянието на гражданите. Важното е предложенията да бъдат смислени. Трябва да се говори с конкретни разчети. Не може да се дебатира само едната страна. Данъчната система освен самите ставки има и много други връзки с икономиката, с останалите системи – пенсионна, здравеопазване, образование. Това е глобален и сериозен въпрос“.

Войнов зададе и въпроса - дали единствено доходите на хората могат да бъдат оправдавани чрез данъци и дали бедността е следствие на ниските данъци.

„Нормално е когато имаме ниски данъци, да имаме по-висока икономическа активност и това да привлича чуждестранните инвеститори. Виждаме, че това не се случва“.

Интервюто с Юлиан Войнов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна