Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги санкции за „диво къмпингуване“ по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, на които бе наложено президентско вето, все пак бяха повторно гласувани в парламента през изминалата седмица, в същия вид, в който бяха предложени от няколко депутати от Обединените патриоти.

Промените се отнасят до по-строги правила за хората, които обичат да разпъват палатките си край горичките и дюните на Черноморието, далече от шума на градовете и курортите. Рестрикциите са съчетани и с доста високи глоби – като например за неправилно паркирана кола в горичката или на морския пясък, глобата може да достигне до 3 хиляди лева.

Тези промени още от самото начало предизвикаха негодувание и серия от протести в защита на т. нар. диво къмпингуване. Еколозите и „диво къмпингуващите“ бяха недоволни не само от рестрикциите в закона, но и от някои „пробойни“ в него като например това, че местата за ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са включени в закона, а местата, където ще може да се къмпингува или просто да се почива извън градовете и курортните зони – не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой на тези места.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна