Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В комисията по отбрана ще обсъждат промяна в Закона за военното разузнаване

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

В комисията по отбрана ще обсъждат промяна в Закона за военното разузнаване, която ще позволи неговият началник да бъде и цивилен служител.

Основният мотив на вносителите от ГЕРБ и ОП и ВМРО е, че по този начин ще може по-ефективно да се използват потенциала на хората в системата за сигурността. Предложението съвпада с оставката на сегашния директор генерал Пламен Ангелов заради това, че не е контролирал издаването на над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че искането за промяна в закона не е заради желание структурата да бъде присъединена към друга и допълни:

"Като изпадне в подобна хипотеза, че съответният генерал навършва годините, а му остават още година, две или три да може да продължи мандата си като цивилен служител. Това дава и другата възможност да се назначи цивилно лице, но тука изискването на закона е да има минимум десет години опит в структурите на сигурността".

По време на второто правителство Борисов през 2015 година депутатите бетонираха правилото директор на служба "Военна информация" да е единственият военнослужещ на действителна военна служба. Поради тази причина дълго време тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев не искаше да приеме оставката на цивилния шеф Йордан Бакалов.

Комисията по отбрана ще обсъди и споразумението за индустриално сътрудничество към договора за изтребителите Ф-16. Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи пред депутатите от комисията в сряда, че американската фирма -производител е потърсила сътрудничество с български компании.

"Част от ремонтните дейности ще бъдат извършвани в България, тоест от тук нататък ще си спестим разходи. Ще придобием квалификация, за да може след време да участваме в различни процедури други, когато да ремонтираме техниките и на други държави, ние договорихме не само пилоти, но и инженери да се обучават".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени