Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Томова триумфира в Биариц

Виктория Томова.
Снимка: hkopen.org

Виктория Томова спечели турнира по тенис на червени кортове в Биариц (Франция) с награден фонд 80 хиляди долара. 
На финала 24-годишната българка победи черногорката Данка Ковинич с 6:2, 5:7, 7:5 след 2 часа и 41 минути игра.

За Томова е първа титла от септември 2017 година, когато триумфира на родна земя в София и общо 15-а на сингъл в турнирите на ITF. Победата в Биариц е най-значимата в кариерата и, като до момента тя бе триумфирала само веднъж в турнира с награден фонд от 50 000 долара - в Сегед, Унгария през 2016 година.

Ковинич поведе с 2:0 гейма в началото на първия сет, но след това Томова взе осем поредни гейма, с което спечели първия сет и поведе с 2:0 във втория.

Последваха по-силни минути за Ковинич, която върна пробива и поведе с 4:3 гейма, но Томова спечели следващите два и получи първа възможност да сервира за спечелването на мача. Българката обаче се пропука и позволи на съперничката си отново да изравни, а след нов пробив в 12-ия гейм Ковинич взе втория сет със 7:5.

Много равностоен бе и третият сет, в който Томова първа проби за 2:1, но още в следващото си подаване позволи на черногорката да изравни. Резултатът се движеше равен до 5:5, но в 11-ия гейм българката проби на 0, след което затвори и мача на свой сервис при втората си възможност да стори това.

С победата Томова си осигури 12192 долара и 115 точки за ранглистата на УТА. От понеделник тя си гарантира и мястото на първа ракета на България, завръщайки се в топ 180 на света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени