Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

| обновено на 22.07.19 в 15:05
Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Опит за хакерска атака е осуетен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за „Хоризонт“ председателят ѝ Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. Караджов подчерта, че атаката е спряна. 

Не е ясно дали извършителят е искал да достигне до информационните системи на Комисията за защита на личните данни, или само да блокира сайта ѝ, заяви за "Хоризонт" ръководителят на комисията Венцислав Караджов. Сигурно е единствено, че е бил много близо до сградата, защото е използвал Wi-Fi мрежата на самата комисия: 

"Съвсем целенасочено, саботаж е", заяви Караджов и обвърза действията на извършителя с началото на проверката при данъчните, ръководена от Цанко Цолов. Потенциалните щети за гражданите могат да бъдат много големи: "Свързани да кажем с имотни измами, сключване на договори. Изобщо всичко, което е свързано с употребата на тези данни".

Проверката в Приходната агенция ще приключи на 16-и август и може да доведе до глоба от 20 милиона евро, предупреди Цолов. От самата агенция все още работят по одита на системите си и също така не са пуснали приложението, чрез което всеки ще може да провери дали и неговите лични данни са изтекли.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна