Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дъчева: Решенията на ЦИК за изборите трябва да бъдат опростени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Местните избори като цяло са най-тежките и заради повишения емоционален заряд в обществото, което се отразява върху организационно-техническата работа“. Това каза в предаването „Преди всички“ Румяна Дъчева, секретар на Община Севлиево, член на УС на Националната асоциация на секретарите на общини в България.

Днес в София се събират секретари на общини, директори на дирекции ГРАО, експерти от общинските администрации, ангажирани в организацията и провеждането на избори. Форумът е организиран от ЦИК и НСОРБ три месеца преди провеждането на местния вот. На срещата ще бъдат споделени проблеми, срещнати по време на евровота.

„Има достатъчно време да се прецизират някои решения. Важното е те да бъдат опростени и законово съобразни. Тези решения се четат не само от професионалисти, но и от членове на секционните комисии. Добре е решението да бъде обявено навреме, за да може всички да се запознаят с него“, подчерта Дъчева и допълни:

„Основните проблеми, забавянето, съмнението в не съвсем коректни резултатите – всичко това идва от капацитета на изборната администрация в състава на секционните комисии“.

Дъчева посочи и проблемите с остарялата техника, с която общините се налага да работят:

„Много екземпляри от основния протокол с резултатите се разпечатват, особено на местни избори, което ще удължи работата на комисиите с час-два най-малко".

Интервюто с Румяна Дъчева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна