Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли жителите на населените места с 200 души да избират кметове

Снимка: Светла Бондова

Промени, внесени между двете четения на Изборния кодекс от "Обединени патриоти", предвиждат пряк избор на кмет в населени места с над 200 жители. Правната комисия към парламента гледа изборните промени и трябва ли жителите на населените места с 200 души да избират кметове?

Спас Панчев, лидер на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" и вносител на предложението в НС, смята, че сега действащият правен режим предвижда, за да бъде кметство дадено населено място, да има над 350 жители. С предложенията на ВМРО и независимия депутат Спас Панчев се сваля прагът на „над двеста жители“. Мотивите са, че все повече места се обезлюдяват, а прекият избор на кмет ще доведе до по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и възможност да участват в европейски програми. Подобно предложение са внесли от БСП като прага, който те предлагат, е над 150 жители.

Румен Стоянов, председател на Сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници, отдавна настоява за подобна промяна – да бъде дадено право на повече хора да могат да гласуват.

"Предстои среща с ГЕРБ, с г-жа Дариткова, на която утре ще обсъдим проблема, преди да е минал на второ четене".

Интервютата на Снежана Иванова със Спас Панчев и Румен Стоянов за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна