Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция задържа 6000 нерегистрирани мигранти при хайка в Истанбул

Изглед към Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две седмици са извършени 6000 ареста, включително на сирийци, съобщи вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

Пред последните дни имаше медийни съобщения, че стотици сирийски бежанци са били изпратени обратно в родината си, след като били принудени да подпишат документ за съгласие на турски език, който те не разбирали.

Сойлу отрече тези твърдения

„Провеждаме операция от 12 юли… Хванахме 6122-ма души в Истанбул, включително 2600 афганистанци“, каза той пред телевизията НТВ. Министърът посочи, че сред задържаните има и сирийци, но не посочи колко.

„Когато хванем сирийци, които не са регистрирани, ги изпращаме в лагери за бежанци“, каза Сойлу, визирайки обекти в турската гранична провинция Хатай. Той посочи, че някои сирийци „доброволно“ се връщали в райони на родината си, където боевете са стихнали.

В Турция има 3,5 млн. сирийски бежанци. Повечето има документ за „временна защита“, която ограничава придвижването им в провинцията, където са регистрирани. Сегашната операция е насочена към живеещите в Истанбул без разрешение.

В понеделник коалиция от сирийски неправителствени организации обяви, че над 600 сирийци, повечето с разрешения за временна защита, издадени в други провинции, са били арестувани в Истанбул миналата седмица и депортирани в Сирия, вместо в съответната провинция.

Сегашната операция се организира от ваалията на Истанбул, който е на подчинение на централното правителство в Анкара. Данни на ваалийството сочат, че в града на Босфора има регистрирани 547 000 сирийци.

Проучване от този месец сочи ръст на враждебността у местните жители към тях – от 54,5% през 2017 г. на 67,7 на сто през 2019-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна