Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци обновяват градинки в София

7
Снимка: Фейсбук
Млади хора успяха да преобразят 12 градинки в квартал "Изток" и една в "Дружба". Доброволците са осигурили сами парите за ремонта и почистването, а целта им е градинките и детските площадки да станат или да останат места за игри и социални контакти. Инициативата "Бъди обществено полезен" започна на 3 март. Досега в нея са се включили 200 столичани.
 

Идеята за почистването на градинките и детските площадки се родила преди няколко месеца, а на трети март Виктор Райковски и негови приятели дали старт на инициативата с облагородяване на градинка в квартал "Изток".

"Събиране на шумата, на боклуците, изкопаване на част от плочките, които са закрити с пръст. Започнахме да пребоядисваме пейки, катерушки. След това решихме вече, че може да ремонтираме уреди. Поправяме люлки, поправяме разни счупени части. Сега на последната градинка направихме кош, баскетболен, с ново табло. Събираме паднали клони, сменяме дъски. Всичко възможно, което е на детската площадка, го ремонтираме. В момента ни помагат с много неща - боя, дъски, части за катерушки и пейки. Освен това се появиха и компании, които искат да се включат в нашата инициатива. Една софтуерна компания ни дари 1 200 лева безвъзмездно, с които си закупихме някои инструменти - електрожен, шлайф машина", разказа в предаването "Преди всички" Виктор Райковски.

Въпреки финансовата и материална подкрепа обаче доброволците продължават да отделят лични средства за всяка отделна акция.

"Но не е нещо страшно, приемливо е. Например в "Дружба" градинката, която изцяло направихме с наши средства, ни струваше около 200-250 лева. По 5 лева на човек приблизително се получи. Там направихме два големи цветарника с общо около 140 цветя. Подменихме дъски на пейки", допълни Райковски.

С всяка почистена квартална градинка доброволците трупат опит, който използват при следващите си акции.

"Когато се върнем в първите си площадки в момента и видим как сме съчетавали цветовете, ни става смешно, защото е абсолютна какофония. Сега вече се стараем да не създаваме такава комбинация, а всичко да минава плавно и окото да го възприема по-добре."

Снимка: Фейсбук страница на инициативата

"На някои места има много голямо подобрение. На други подобрението е по-малко, но навсякъде се забелязва подобрение. Особено откакто започнахме да пребоядисваме кошчетата в анимационни герои забелязваме, че боклуците извън кошчетата са намалели многократно. Използваме тематично на всяка площадка герой от някое анимационно филмче, които са актуални в момента и правим антиподите - добрия и лошия. Започнахме да правим орнаменти по самите кошчета, с които да подчертаем формите на героя и ни се струва доста интересно както за нас, така и за децата", поясни Виктор Райковски.

Лара Гълъбинова учи от пет години в Англия. Всяко лято тя се връща в България и често се включва в акции по почистване и ремонт на квартални градинки и детски площадки.

"Почти всеки  път, когато имам уикенд, свободен, и съм си в България, се включвам. Научило ме е на труд, защото за пръв път хващам четка и боядисвам и така нататък. Особено децата много се радват. Като видиш радостта в очите, това те зарежда изцяло. За децата градинките са им целият свят и е много важно да имат добри места да си играят, които са здрави и няма да се наранят, също така и да са цветни, за да им радва очите", сподели Лара Гълъбинова. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна