Eмисия новини
от часа

На местните избори наесен няма да може да се гласува машинно, реши окончателно НС

Снимка: БГНЕС

На местните избори наесен няма да има възможност да се гласува машинно, а само с хартиени бюлетини. Това окончателно реши мнозинството в Народното събрание с прокараните на второ четене промени в Изборния кодекс. ГЕРБ обаче се отказа от отмяна на машинното гласуване и за парламентарни избори. 

Със 129 гласа "за", 69 "против" и един "въздържал се" машинното гласуване напълно отпадна за изборите наесен. Вносителите от ГЕРБ отново посочиха като мотиви редица дефекти на машинното гласуване и сложността на местния вот, а отстъплението от първоначалното предложение забраната за машини да важи и за парламентарни избори, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниеа Дариткова обясни с търсене на съгласие. 

Левицата обаче далеч не прие аргументите на управляващите. Смиляна Нитова и Кръстина Сидерова:

"Така подготвяте служебната си победа в следващите избори за местна власт".

"Няма как да дадеш 50 лева, няма как да отидеш и да кажеш: "Гласувай за този", за да ти излезе вотът. Така че машинният вот гарантира честен избор, защото как ще си снимаш бюлетината пред комисията, няма как да стане".

Александър Иванов от ГЕРБ контрира.

"Много запознати сте, тясно и в детайл как се опорочават избори. Не търсете индулгенция за загубата на предстоящите местни избори".

Приетото предложение на ГЕРБ предвижда за всички останали избори след местния вот за депутати, президенти, членове на Европарламента в секции с над триста избиратели да се гласува само машинно. 

Хамид Хамид от ДПС приветства изменението: "Това е крачка напред. Вярно не е пълна победа, но е голяма крачка напред".

След местните избори наесен обаче Изборният кодекс отново ще се прекроява. Тази заявка направи Даниела Дариткова от ГЕРБ: "Ние наистина търсим съгласие".

Още от