Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството на пловдивските художници подготвя протест

Творческата гилдия и общинската управа са в разногласие за управлението на изложбена зала

Изложбена зала на ул. „Гладстон“ в Пловдив
Снимка: Кремена Данева
Дружеството на пловдивските художници се готви за протести, защото остава без изложбена зала. Обвиненията за създалата се ситуация са насочени към кмета Иван Тотев. Миналата седмица той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“, която ще бъде открита официално на 2 септември, ще се управлява от Градската художествена галерия. 

„Това е демонстрация на надмощие и политическа власт“, се казва в отворено писмо на дружеството, което обмисля да търси правата си и в съда. За проблема са информирани премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов, председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов и омбудсманът Мая Манолова.

Диалогът между Иван Тотев и ръководството на Дружеството на пловдивските художници е труден от много години. Съгласие имаше единствено по това, че старата изложбена зала  на ул. „Гладстон“, където повече от 45 години беше базирана и организацията, е амортизирана и че трябва да се мисли за обновяване на това пространство в центъра на града.

В крайна сметка дружеството се съгласи с предложението на общината сградата да бъде съборена, но при условие, че новата отново ще се ползва безвъзмездно от гилдията. Това е скрепено и с меморандум за сътрудничество, утвърден през 2017 година от Общинския съвет. 

Споровете продължиха и около новия проект, като в крайна сметка надделяха идеите на общината. Строителството започна и вече приключи, като месец и половина преди да бъде отворена за посетители новата изложбена зала, кметът Иван Тотев обяви, че управлението се поема от Градската художествена галерия, поне до края на годината. 

"Дружеството в момента има заявка за новогодишната им изложба, традиционната, от 15 декември. Така че ние взехме решение, че те ще бъдат там от 15 декември, после пролетната. Понеже не може да се ползва безплатно, трябва да има решение на Общинския съвет, но мисля, че няма да има проблеми. Там всичко ще бъде платено по тарифите на Община Пловдив. Това са правилата. Оттам нататък за следващата година вече кой ще я ползва, какво ще се случва - това е решение на други общински съвети."

Председателят на дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева заяви, че заради липсата на диалог с кмета Иван Тотев  пропадат планирани други изложби, които е трябвало да са част от програмата Европейска столица на културата. Едната, която е подготвяна две години и е била предвидена за периода 22 октомври - 20 ноември, е съвместна инициатива с Института "Сервантес" и посланика на Испания в България,  като финансирането е изцяло от испанска страна. Отпада и финансираната от Община Пловдив по културния календар изложба „100х100 пловдивчани“.

"Изведнъж разбирам, че двете изложби остават на улицата, защото Светлана Куюмждиева заедно с така наречения директор на нашата галерия Красимир Динков по думите на господин Тотев и на него са направили графика вече на залата и ние ще стъпим в тази зала чак през декември."

„Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове“, се посочва в откритото писмо на организацията. То ще прозвучи и по време на предстоящата общинска сесия на 1 август, когато се очаква местният парламент да одобри разкриването на нови щатни бройки към Градската художествена галерия. „Готвим и други протестни акции“, категорична е Снежана Фурнаджиева.

"Защото без галерията дружеството просто се разпада. Това е не само дом. Това е едно специфично място, в което се решават сериозни творчески проблеми освен изложбената ни дейност. Подкрепя младите, подкрепя болни възрастни, страхотно подрепя талантливи хора. Излизаме в чужбина. Просто очакваме съдействие от хората, които се занимават с култура. Подписки, петиции имаме насъбрани, стотици хора, които застават зад гърба ни. Дружеството на пловдивските художници държи на това да се върне сградата при нас, а художниците специално са толкова омерзени от този акт на насилие спрямо нас, на такава груба агресия спрямо нас, безмислена и обезличаваща духовността в Пловдив, че са готови на крайни мерки. В момента дори се обмислят много, много сериозни протести." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна