Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможната данъчна политика

Снимка: БГНЕС

За възможната данъчна политика, за фискалната децентрализация, данъците върху доходите, общинските надбавки и справедливостта говорим в „Нашият ден“ с Явор Алексиев от Института за пазарна икономика и с Ваня Григорова от „Солидарна България“, съветник в КТ „Подкрепа“.

За втори пореден път, точно в навечерието на местните избори, в общественото пространство се завърта идея за постигане на фискална децентрализация чрез увеличаване на данъка върху доходите. През 2015 г. това става след изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, а през тази година повод за повдигане на темата е интервю на вицепремиера Томислав Дончев. Въпреки че впоследствие вицепремиерът изказва принципна позиция в подкрепа на децентрализация посредством споделяне на част от събираните вече приходи, темата обезателно тръгва с фалстарт.

Анализът на Явор Алексиев ни показва следната възможна ситуация:
„Представете си обаче колко различна би била предизборната реторика на кандидатите за кметове и общински съветници, ако вместо правото да вдигат данъци, им се предлага свободно да управляват част от вече събраните. Това би създало предпоставки за реална политическа надпревара, базирана на идентифициране на местни проблеми и предлагането на решения за тях – далеч отвъд киченето с (или оплюването на) резултатите от европейски проекти, което ни очаква. Споделянето на част от постъпленията от вече събирания данък върху доходите на физическите лица с общините ще намали не само съществуващите политически зависимости, изразяващи се в непрестанните молби към Министерския съвет за отпускане на допълнителни средства за местната власт, но и зависимостта на местните власти от европейски средства. Дори чисто математически структурният ефект, който моделът "8+2" ще постигне върху разпределението на публичните разходи между централната и местната власт, ще бъде по-ясно изразен от алтернативата "10+2".“
А с Ваня Григорова търсим измеренията на справедливостта в данъчната политика.
Повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна