Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Андрюкайтис не е чел директивите, смята собственик на свинеферма

Радостина Донева: За породата източнобалканска свиня на този етап няма непосредствен риск от заразяване с африканска чума

Министърът на земеделието Десислава Танева представя днес в парламента предприетите от държавата мерки за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис препоръча на властите у нас да предприемат мерки във връзка със заболяването, за да не изгуби България цялото си свиневъдство. 

Вихрен Димитров, собственик на свинеферма на около 5 километра от русенското село Бръшлен, където от днес започва унищожаването на свине от заразения с африканска чума комплекс, коментира, че еврокомисар Андрюкайтис, „не е чел директивите“:

"Европейската директива казва, че такива свиневъдни обекти, които са нашите, са съставени от различни производствени единици. Това означава, че има много помещения, в които се отглеждат прасета на различна възраст и на различни килограми. Ако примерно в Бръшлен си представете там са вътре 400 декара и повече и примерно имат над 100 сгради, ако в едната има, в 98 – може да няма. И не е задължително да се убият всичките животни. Аз мисля, че еврокомисарят не си е чел директивите, дето вчера така искаше да ни ликвидира целия бранш от Брюксел. Никъде не пише, че трябва да се унищожат всичките прасета, може да се изколят, да се замразят, да се преработят тия, които още не са носители“.

За породата източнобалканска свиня на този етап няма непосредствен риск от заразяване с африканска чума, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радостина Донева от Асоциацията на производителите на свободно пасящата източнобалканска свиня. Донева обясни:

“Ако стадата източнобалкански свине попаднат в 3-километрови зони около села, в които има животни “заден двор“ или в непосредствена близост до огнища на дивата свиня, стадата от източнобалканска трябва да се унищожат. Слава Богу, засега не е такъв случаят“.

Радостина Донева от Асоциацията на производителите на свободно пасящата източнобалканска свиня изрази надежда, че държавата ще предприеме мерки за опазване на рядката порода.

Вчера теренът, на който ще бъдат загробвани животните от свинекомплекса в село Бръшлен, беше сменен с нов, равноотдалечен от всички населени места и вододайни зони. Това се случи след протест на фермери в ранния следобед. След като не получиха адекватен отговор от властите, около 14,30 часа бяха организирали протест.

В 20,00 часа вчера след 3-часово заседание експерти от Басейнова дирекция, Агенцията за безопасност на храните, Екоинспекцията и Община Сливо поле избраха нов терен, който е равноотдалечен от всички населени места и без опасност за вододайните зони.

Кметът на Сливо поле Валентин Атанасов обясни, че става дума за бивш рибарник, който от години не се използва, а дъното му е непропускливо. От днес започва елиминирането на 40 хил. животни от заразения с африканска чума по свинете комплекс.

Интервютата на Ирина Недева с Вихрен Димитров и с Радостина Донева и репортажа на Ася Пенчева за предаването “Преди всички“ можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна