Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция въведе извънредни мерки за защита от африканска чума по свинете

| обновено на 26.07.19 в 16:16
Снимка: БГНЕС

Гърция засилва контрола по границата с България заради африканската чума по свинете. Засега в южната ни съседка няма регистрирани случаи на болестта, но властите повишават бдителността с цел превенция на разпространението на заразата. 

Гръцките власти и то специалните отдели за контрол на месото и храните са в повишена бдителност, предимно в районите, които граничат с България. Според специалистите в Гърция няма универсална формула за локализиране на заразата и с изключителен ефект е спазване на всички разпоредби от хората, които работят в свинеферми.

Проведе се и извънредна среща на министъра на аграрното развитие Макис Воридис с представители на свиневъдството, на която обсъдиха мерките за контрол. В районните инспекции действат дори мобилни екипи, които и при най-малкото съмнение могат да окажат незабавно експертна помощ на свинефермите. Всички свине, които се насочват към кланиците за месо в търговската мрежа, се проверяват за наличие на сертификат, че са напълно здрави.

На граничните пунктове стриктно се проверява дали пътуващите не пренасят свинско месо. Налагат се глоби и месото се конфискува.

Днес и премиерът Кириакос Мицотакис се срещна с ръководството на аграрното министерство и бе запознат с превантивните мерки, които властите прилагат.

От много коментари на специалистите в гръцките медии става ясно, че  не само България, но и други европейски страни са засегнати от чумата по свинете, а топлото време предразполага за разпространение на заразата. Но при спазване на мерките, ситуацията е под контрол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна