Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Борисов управлява заради страха, в който държи народа

Десетки хиляди отбелязват на Бузлуджа 128 години организирано социалистическо движение

| обновено на 27.07.19 в 13:15
7
Корнелия Нинова говори на Бузлуджа

Десетки хиляди членове и симпатизанти на БСП са на връх Бузлуджа и по-скоро в местността Историческа поляна, където с много музика, песни и танци отбелязват 128-годишнината на социалистическото движение.

С критики към премиера Борисов и управляващите и призиви за повече социални мерки започна речта на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя отново поиска актуализиране на всички пенсии и обеща, ако БСП дойде на власт, да отпусне помощ от по 10 минимални работни заплати на младите семейства. Лидерът на БСП повтори тезата си, че управлението на ГЕРБ е „пълзяща диктатура“.

„Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и го харесва, а заради страха, в който държи народа, заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Нашият политически опонент е ГЕРБ, но нашият враг е страхът и нашата задача е да отидем до всеки - беден, слаб, онеправдан и унижен, да му подадем ръка, да му кажем: „Народе, изправете се“, и те ще паднат“, каза Корнелия Нинова.

Съборът е под мотото „Бузлуджа 2019 - Единни за България“. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Хаджи Димитър и на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от габровско-севлиевския отряд.

Художествената част продължава с концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл. А за ранния следобед на поляната над хижа „Малка буза“ е планирана младежката дискусия „Оставам в България, променям своята община“ с участието на Корнелия Нинова.

Честванията бяха предшествани от заседание на Националния съвет на партията, на което беше одобрена платформата за участие в местните избори наесен.

Социалистите допускат коалиция с почти всички политически сили, стана ясно от думите на Корнелия Нинова, но има и условия.

„Решихме да дадем свобода на общинските районни и градски структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явяват на местните избори. Няма да им спускаме отгоре едно готово решение, защото всяка община има специфика, специфични отношения, ограничението е никаква коалиция с ГЕРБ. „БСП за България“ плюс търсене на всякакви партньорства на базата на платформата и на политиката против коалиция с ГЕРБ“, каза лидерът на БСП.

Децентрализация на бюджетите и комуналните услуги от общинските дружества  е една от най важните теми и акценти от одобрената платформа за участие в местните избори.

„Включително със съставяне на събраните данъци по места, запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински  дружества. Ние вече имаме номинирани в страната кандидати, минали са конференции, 40  и няколко вече имаме номинирани“, каза Корнелия Нинова.

Тя допълни, че очаква да бъде актуализиран бюджетът за ратификацията на договора за самолетите и изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна