Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха африканска чума във Видин

| обновено на 29.07.19 в 17:06
Огнище на Африканска чума във видинския квартал "Нов път"
Снимка: Радио ВИДИН

Положителни са пробите, взети след получения сигнал за болно прасе от африканска чума във видинския квартал "Нов път". Това каза доктор Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Крайдунавския град, след спешно заседание на областната епизоотична комисия. Пълните резултати ще бъдат обявени на брифинг до края на деня:

"В момента имам един потвърден положителен случай в заден двор, лично стопанство, което се намира в квартал "Нов път", ще дадем брифинг за нужните мерки за ограничаване на заболяването." 

На входовете на ромския картал "Нов път", където е огнището на болестта, са обособени четири контролно-пропускателни пункта, в които екипи на полицията следят за превозването на животни и месо. Очаква се там да бъде провеждана и дезинфекция. Друга от мерките е обособяването на три- и десеткилометрова зони от огнището, съобщи директорът на Областната дирекция по храните д-р Адриан Данков: "В трикилометровата зона свинете ще бъдат евтаназирани по хуманен начин и ще се извърши дезинфекция в дворовете и около дворовете и улиците. В десеткилометровата зона ще се извършат прегледи, така нареченото обследване за заболяването".

В трикилометровата зона попада и най-голямата свинеферма в областта, в която се отглеждат 3900 прасета. Към момента животни от фермата няма да се евтаназират. Взетите досега проби са отрицателни и фермата е поставена под ветеринарно-медицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея. Евтаназирането на животните от трикилометровата зона, отглеждани в лични стопанства, започва от утре.

В свиневъдния комплекс в Новоселци, който попада в 3-километровата зона, взетите проби от петък са отрицателни. Днес са взети нови проби, очакват се резултатите. 

"Ние сме комплекс със собствени мерки за биосигурност, би трябвало, ако с пробите всичко е наред, да продължим да работим. Всички се молим за това."

От година и половина във фермата действат мерки за биосигурност, ограничен е достъпът на хора и автомобили, строги филтри има и за персонала. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна