Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън", гласи заглавието на редакционна статия в британския в. "Индипендънт".

Бившият премиер Дейвид Камерън веднъж отбеляза, че съюзът между Англия и Шотландия е за него далеч по-важен от въпроса за Брекзита. Джонсън също трябва да осъзнае тази истина, продължава статията, която предупреждава, че Великобритания е на път да последва съдбата на бившата Югославия, от която в крайна сметка остана само Сърбия.

За опасността от разпадане на Обединеното кралство предупреждава и редакционната статия на британския в. "Гардиън". Джонсън не иска да бъде видян да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Брекзита - целта му е да накара европейците да се изпотят, дори на цената на спад на курса на лирата.

Освен предизвикателството към ЕС, Борис Джонсън се готви и за радикален "тръмпистки" завой в икономиката, който вещае край на годините на икономии, отбелязва френският в. "Монд".

„Спонтанният протест на московчаните” не е бил спонтанен и според полицията не е изцяло на московчани. Сред участниците в безредиците има много лица от провинцията. Когато в "борбата за демокрация" в Москва се появиха и гости от Украйна, призивът „да се подготви войска за подкрепа на демокрацията в Русия" вече не изненадва, коментира руският вестник „Взгляд“.

Подготовката на Турция за евентуална операция източно от река Ефрат, плановете на Анкара за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, кризата с нелегалните сирийски мигранти в Истанбул, положението в сирийската провинция Идлиб, протест на учени срещу решението на Конституционния съд са водещите заглавия в турския печат днес.

Вестниците информират, че днес в Анкара ще се състои редовно заседание на Съвета за национална сигурност на Турция под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Проправителственият вестник "Стар" в заглавие "Критично заседание за изтока на река Ефрат" пише, че на Съвета ще бъде обсъждана подготовката за евентуална операция източно от река Ефрат, както и плановете за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Постигнат е напредък на срещата между властта и опозицията за новия закон за държавната прокуратура, в който трябва да се регулира статутът на специалната прокуратура на Северна Македония, съобщава скопският вестник "Нова Македония".

Държавната прокуратура следи внимателно информациите за дадено нареждане за изтриване на данни в компютрите на специалната прокуратура и ако информациите се потвърдят, ще предприемат мерки в съответствие със закона, заяви държавният прокурор Любомир Йовески, съобщават скопските вестници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна