Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканската чума стигна и до Пловдив?

Утре около обяд ще бъде ясно дали и в Пловдивско вече има случай на африканска чума по свинете, съобщи шефът на Областната дирекция на БАБХ д-р Камен Янков след заседание на Областната епизоотична комисия. 

В частна лаборатория е установено наличие на вируса в месото на две диви прасета, отстреляни в неделя, 28 юли, в държавно ловно стопанство в района. Д-р Янков отказа да посочи точното място с аргумента, че заразата все още не е потвърдена, както и че така ще се ограничат посещенията в района. Там вече се вземат мерки за дезинфекция и спиране на достъпа. По непотвърдена информация става дума за района около хижа "Здравец".

Взето е и решение в 20-километровата зона около индустриални свинеферми да бъдат премахнати прасетата в личните стопанства. Това трябва да стане до 2 август. Единствената такава ферма в Пловдивско е в Белозем, има и 13 по-малки ферми, за които ще важат същите мерки. Близо 9000 прасета се отглеждат в областта, но става дума само за регистрираните животни, добави д-р Янков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна