Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител за 52 екопътеки описва маршрути в десет планини

В книгата са включени живописни и достъпни пътеки за всякакъв тип туристи

Снимка: архив

Ели Иванова е автор на книгата „52 екопътеки за всеки“, която описва маршрути в десет български планини. 

Пътеводителят е писан 5-6 месеца и е предшестван от над 300 статии в нейния блог „Друми в думи“, които за книгата са пренаписани в по-стегнат вид.

„От една страна като 52 идеи за разходка, ако човек се чуди къде да отиде. От друга страна, ако знае накъде се е насочил, да отвори книгата и да прочете колко време ще му отнеме това ходене, как да стигне до началото на маршрута, как да се подготви, какво да очаква там. Книга за ползване“, обясни Ели Иванова в предаването "Нощен хоризонт".

Маршрутите са живописни и достъпни

Идеята на авторката била да подаде маршрути за всякакъв тип туристи, които са с много гледки и са достъпни.

„За да може да има за всеки по нещо – за хората, които не са ходили по планини, не са толкова добре подготвени физически, съм подбрала кратки и леки екопътеки. Смятам, че дори за добрите, подготвени туристи с опит има интересни маршрути в книгата.“

Ели Иванова има много любими маршрути – места, които е преминавала неведнъж.

„Един такъв маршрут е Вазовата екопътека в Искърското дефиле. Започва от гара Бов и се изкачва отгоре на скалите, като някъде по средата маршрутът минава под водопад Скакля, който е един от най-високите в България. Друг вълнуващ маршрут – това е Дяволската пътека в Родопите, която се движи в каньона на  река Чатак дере и Буйновското ждрело. Това е най-атрактивната й част: с много мостчета, стълби. След това пътеката се изкачва на Тепе баир и това изкачване е сравнимо с изкачването на планински връх“, разказа тя.

Сред по-леките маршрути може да се открои екопътеката „Под пръските на водопада“ в Тетевенския балкан, която започва от центъра на Тетевен и също стига до два водопада.  

Като друга приятна екопътека авторката посочи Иванчова поляна над Вършец, която тръгва от градския парк, а по време на маршрута могат да се наблюдават отдалеч върховете Тодорини кукли от западния дял на Стара планина.

В Странджа са подбрани  няколко любопитни маршрута – сред тях е пътеката „Извори и пещери“, която се движи по река Младежка и стига до две малки пещери над реката.

Книгата съдържа сравнително добре поддържани екопътеки

Маршрутите, включени в книгата, са в сравнително добро състояние, потвърди авторката, която след всеки маршрут е отбелязала в скала от 1 до 5 състоянието на пътеката.

„За съжаление доста от еко пътеките в България са амортизирани. Веднъж направени, те не се поддържат. Това, че са построени предимно в долините, в тесните ждрела на реки, ги прави много лесно амортизируеми. Лошо е, че не се поддържат. Ако бяха поддържани, би довело доста повече туристи в съответните райони.“

Част от маршрутите в книгата преминават покрай исторически обекти. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна