Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анета Попиванова:

Кърменето е като танцуването - нужна е малко помощ за първите стъпки

Снимка: pixabay.com

Днес отвори врати Специализиран кабинет за консултации по кърмене в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. До 7 август, когато приключва Световната седмица на кърменето, посещенията в него ще бъдат безплатни. Вече 14 години България се включва в Световната седмица по кърмене, по традиция, провеждаща се в началото на месец август.

Подкрепата и помощта, която една млада майка получава както от специалистите, така и от семейство и обкръщаваща среда, са ключови за продължителния период на кърмене. Д-р Анета Попиванова, неонатолог в болница „Майчин дом“ и сертифициран за България специалист по кърмене от Световната организация по кърмене сподели, че много от жените не вярват на телата си, а те най-ясно показват успешно ли е кърменето: 

Новият кабинет в Майчин домГоляма група проблеми са тези, които са свързани с хормоналните проблеми, които настъпват в гърдата и адаптацията на бебето към самостоятелен живот. Кърменето е малко като танцуването. Човек трябва да се научи, първите стъпки трябва да бъдат подкрепени, за да продължи по-нататък танцът. И именно в този момент - как се позиционира бебето, кои са критериите за добро засукване, как майките да получат увереност и спокойствие, че тяхното бебе получава достатъчно мляко. Когато човек й покаже на една майка как бебето суче, кои са белезите, че това бебе е гладно, или че то е спокойно и се чувства добре на гърдата - това дава огромна увереност.

Д-р Попиванова също подчерта важността от подкрепата на майката при кърмене и допълни, че една сериозна консултация, свързана с кърменето, отнема между час и час и половина. По думите й, кърменето не е само хранене, а един акт с много сериозни психологически аспекти, както в тялото на майката, така и изграждането на едни много тесни емоционални връзки между майката и бебето.

снимки: Златина ЙовковаКонсултациите в специализирания кабинет по кърмене в „Майчин дом“ ще се провеждат всеки работен ден от 11.00 до 16.00 ч. след предварително записване. Като докато тече Световната седмица по кърмене, те ще са безплатни, а след това ще се заплаща за тях. Засега не е фиксирано на каква  стайност, но освен лекари и акушери от болницата, в консултациите ще се включат и специалнисти от Национална асоциация за кърменето и от "Ла Лече лига".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна