Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу ликвидиране на домашните прасета в Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко

Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми, блокираха вчера за около два часа главния път Сливен - Ямбол.
Снимка: Стоян Радев

И днес стопани от Южна България протестират срещу умъртвяването на домашните прасета. Стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства се събраха на протест в центъра на Радиново. Повечето от протестиращите заявиха, че би трябвало да се пристъпи към унищожаване на прасетата, ако има констатирана зараза, а такава в областта не е налице. Затова отказват да заколят животните.

В Радиново, Костиево и Войсил, които попадат в 20-километровата зона около единствената голяма свинеферма в Белозем срещнахме и стопани, които ще се съобразят със заповедта на Епизоотичната комисия. 

Да бъде удължен срокът за доброволното премахване на прасетата в личните стопанства, за това призоваваха жителите на други 4 населени места в Пловдивско – Първомай, Градина, Караджалово и Крушево.

Втори протест срещу мерки за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип „заден двор“, като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете се провежда днес в сливенското село Крушаре. Протестиращите блокираха отново главния път Сливен – Ямбол

Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите снощи срок Министерство на земеделието да отмени заповедта за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще блокират страната.

„За нас това е абсолютно безотговорно отношение. Абсолютно геноцидно отношение към хората, нехайство и за това ние смятаме, че това правителство не е в състояние да изпълнява своите функции“, каза тя.

Към протестиращите днес се очаква да се присъединят и групи от общините от Ямболска област.

Над 300 собственици на домашни прасета от Пазарджишка област протестират срещу заповедта да бъдат убити животните от частните дворове заради чумата. Хората са категорични, че няма да допуснат унищожаването на здрави прасета: 

„Искаме да кажем на министърката с колко труд и мъка ние от селото, селяните, гледаме тези животни. Искам да кажа на министърката, че тези дни много народ вдигна кръвното, ние сме под стресово състояние. Там хората плачат и ние плачем. Ние не можем да спим. Ако трябва, ще направим гражданска война“.

Междувременно стана ясно, че в Пазарджик пристига премиерът Бойко Борисов. Очаква се той да се срещне с кметовете на 30-те села, които се обявиха против избиването на домашни прасета.

Според кметовете на села в района, в обещанията, дадени вчера от земеделския министър за финансова помощ на стопаните със заден двор, няма конкретика и яснота. 

Кметовете на населените места искат да знаят:

„По кой начин и как хората ще бъдат обезпечени. Трябва да има нещо черно на бяло. Как се дава регистрацията на тези животни. Трябва да има ясни правила“, каза кметът на Хаджиево Андон Андонов. 

Собственици на прасета за лична консумация все още не приемат драстичните мерки.

Исканията са за: „Предприемане на сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените „задни дворове“ и дезинфекция. Това е реално, което трябва да се направи, за да не избухне епидемия“, обясни Стоян Кузев, кмет на село Юнаците.

Протестният митинг ще се проведе в центъра на Пазарджик.

Междувременно бе съобщено, че и в Софийска област започва превантивното умъртвяване на прасета. Стопаните в две софийски села – Мировяне и Мрамор – трябва да края на дена да умъртвят животните. Селата попадат в  20-километровата санитарна зона около свинекомплекса в Петърч. В Софийска област няма регистрирано огнище на заболяването. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени