Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдлоу: Президентът Тръмп "не харесва идеята", че ЕС манипулира курса на еврото

Лари Къдлоу, висш икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу посочи в петък, че президентът на САЩ Доналд Тръмп "не харесва идеята", че Европейският съюз "съзнателно или неволно" манипулира еврото, като го поевтинява.

В интервю за Fox Business Network Къдлоу добави, че ЕС трябва да намали търговските си бариери и данъци, в случай че иска да нормализира лихвените си проценти, които той смята, че са виновни за икономическото забавяне на еврозоната.

Съветникът на Тръмп каза също, че според него пазарната дерегулация в Европа ще бъде единственият начин за бързо рестартиране на икономиката на ЕС и че по-нататъшни "количествени улеснения" от страна на ЕЦБ (програмата за ежемесечни покупки на еврооблигации) няма да бъдат достатъчни.

"Европейският съюз се нуждае от "програма в подкрепа на растеж", а не от по-голямо облекчаване на паричната политика, за да извади икономиката от настоящия застой", смята той и добави: "Според мен повече ликвидност и повече "количествени улеснения" няма да свършат работа. Не трябва просто да се наливат все повече и повече пари".

По отношение на въпроса за новите тарифи, наложени върху китайския внос, Лари Къдлоу заяви, че не е чул нищо за възможно отлагане на наказателните налози и че президентът Тръмп не е доволен от напредъка на търговските преговори с Пекин досега.

Според него потребителите в САЩ ще почувстват само "слабо" въздействие от допълнителните тарифи върху китайските стоки.

Коментарите на Къдлоу са факт, след като снощи президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе от 1-ви септември мита от 10% върху допълнителен внос на стоки за 300 млрд. долара. Досега САЩ налагаха мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Довечера (от 20:45ч. наше време) се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да направи специално изявление относно търговията с Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна