Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава блокадата на пътя Сливен – Ямбол от протестиращи срещу умъртвяването на домашни прасета

| обновено на 04.08.19 в 12:23
5
Втората нощ на протеста е преминала спокойно.
Снимка: Стоян Радев, БНР

Продължава блокадата на главния път Сливен – Ямбол в района село Крушаре от протестиращи срещу мерките за умъртвяване на прасетата в частните стопанства, като превенция за ограничаване на африканска чума по свинете (АЧС).

Протестиращите пропускат единствено автомобили на „Спешна помощ“ и такива с малки деца в тях. Обходният маршрут е през селата Камен, Жельо войвода, Кабиле.

Сред протестиращите днес бяха забелязани и хора, които са участвали в миналогодишните демонстрации в ямболското село Болярово.

След тридневната блокада и нервно напрежение, фермерът Желязко Христов, който стопанисва свинарник с около 200 животни в село Глуфишево, обяви, че ще го запали:

"Няма да им оставя какво да обеззаразяват. Той си е мой. Ще го запаля и ще му го оставя. Взимам си жената и децата и си заминавам".

Силвия Стефанова, собственик на няколко животни, съобщи, че полицията е дошла в дома й и й е дала да подпише разпореждане, с което тя се съгласява да допуска в двора си служители на Областната дирекция по безопасност на храните:

"С какво право идват полицаите в дома ми да ме търсят да подписвам документи, с които да заявява, че аз няма да спирам служителите на БАБХ да ми унищожат труда".

Ето какви бяха реакциите на шофьорите:

"Затруднява ни, да, защото сме на работа. Ще ги заколят и ще спрат. Мисля, че не е това начинът. Има и други начини, а не да се протестира. Защо но пътя? Могат да идат, където отговарят за тази работа".

Въпреки неудобствата хората в село Крушаре застанаха твърдо зад протеста:

"Подкрепям го, защото не мисля, че това е правилно, което става в тази държава".

"Единодушно подкрепям всичко, защото е несправедливо, след когато няма наблизо такова заболяване, защо хората да си избият животните? Цяла зима какво ще ядат?".

Протестът в Крушаре е притегателна точка за всички недоволни срещу мерките на правителството за ограничаване на Африканската чума по свинете. Той е безсрочен, както по-рано обявиха организаторите му.

Втората нощ на протеста е преминала спокойно, съобщи по-рано организаторът на протеста Валентина Василева. Не е имало опити за провокации. 

Близо 40 души са нощували на пътя в знак на протест срещу взетите мерки за ограничаване на африканската чума по свинете, съобщи Василева. Според нея Крушаре е станала знакова точка в борбата с правителствените мерки и на място са пристигнали хора от цялата страна.

"В момента тук има хора от Ямбол, има хора от Търговище, има хора от Бургас. Очакват се да дойдат още протестиращи. Днес във Ямбол също ще има протести".

Тя отново припомни основното искане на протестиращите:

"Това е отмяната на евтаназиране на свинете в стопанствата, което трябваше да се случи до вчера".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна