Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Свищов обяви бедствено положение в общината

| обновено на 05.08.19 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11 август бедствено положение в общината, заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включва и военното поделение в Белене.

Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на общинската епизоотична комисия. Огнището на чума в най-големия във Великотърновска област свинекомплекс в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви:

„Започна операцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където трябва да бъдат загробени. Искаме помощ от поделение гр. Белене, с което да се осигури специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището“.

Има засилено полицейско присъствие, поясни Генчо Генчев:

„Ще бъде осигурено денонощно присъствие на ямите, където ще бъдат заровени прасетата. Да се справим малко по-бързо, ще бъдат осигурени 24-часови дежурства също и от военните“.

Много от работниците в засегнатия от чумата свинекомплекс в Българско Сливово са отказали да участват в унищожаването на 17 500-те прасета. В операцията се включват пожарникарите.

На този етап не е сигурно, че всичко ще приключи до 11 август, какъвто е срокът на бедственото положение, каза директорът на Областната агенция по храните д-р Станимир Спасов:

„Колкото по-бързо, толкова по-добре, ама за темповете зависи какви големи, малки, такива прогнози все още не мога да направя“, обясни той.

От днес екипи на Агенцията по храните тръгнаха на проверки във Великотърновска област дали домакинствата доброволно са унищожили домашните си прасета. Тази операция съко не е ясно кога ще приключи, посочи д-р Станимир Спасов:

„Докато ги проверим всички, зависи какво съдействие ще ни окажат на място, зависи от колко животни евентуално ще намерим“.

Направена е проверка на кланиците в областта, ветеринарните служби не са открили нарушения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна