Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи с интелектуални затруднения изработват бижута и сувенири в Мездра

Снимка: severozapad.net

Вече месец трудотерапевтичната и арт работилница на фондация „Проект Северозапад“ е ситуирана в Мездра. 

В нея екипът на фондацията осигурява условия за занимания на младежи с интелектуални затруднения. Те изработват бижута и сувенири за декорация. Изделията могат да бъдат закупени.

Досега работилницата е била в покрайнините на града, но е била преместена заради по-добрата социализация на младежите, обясни пред "Хоризонт" Кънчо Цаков, старши социален работник във фондацията.

В работилницата сега работят шест младежи с интелектуални затруднения и увреждания. „Взимаме две от тях и с двете работим целодневно. Те могат да изпробват от всички неща, които правим – по този начин установяваме техните нужди и способности“, разказа Цаков.

Хората приемат добре инициативата, уверява Кънчо Цаков, като не пропуска да отбележи и факта, че жителите на един от най-бедните региони в Европа са вторачени предимно в оцеляването си.

„И се получава една такава изолация на тези деца и младежи. Ние сме ги приели като съвсем достойни и нормални – могат да мислят, да извършват всякакви дейности. Просто трябва да бъдат насочени. Работата с тях е трудна, но носи удоволствие и удовлетворение. Хората виждат това и започват да си купуват сувенирчета, тениски, гривни – изработваме доста неща. Подкрепят ни по тоя начин, подкрепят тях по-скоро.“

Фондация „Проект Северозапад“ се грижи и за възрастни хора в региона. В зимния период, в който доста от планинските села са откъснати от света, назначават домашни помощници, които подпомагат болни или самотни възрастни хора. 

Повече за дейността на фондацията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна