Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев наложи вето на промени, с които цивилен може да оглави военното разузнаване

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, които допускат и цивилен да заема длъжността директор на служба „Военна информация“.

Още  докато парламентът обсъждаше законовите поправки през юли, президентът, който подписва указа за назначаването на директора на военното разузнаване се обяви против идеята цивилен да оглавява службата.

„Военното дело е изключително сложна дейност. Затова ръководителят на тази служба трябва да бъде човек  с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание. Ако сменят закона и кръстят службата "Цивилна информация" тогава ще приема да бъде цивилен. Аз държа да бъде военен от кариерата“, посочва в мотивите си Радев, връщайки закона за ново обсъждане от депутатите.

Президентът смята, че има сериозен риск от политизиране на службата, тъй като цивилните могат да членуват в политически партии за разлика от военните. Има опасност в ръководството на военното разузнаване да няма нито един военнослужещ, тъй като законът вече допуска и заместник директорите да са цивилни, посочва още Радев.

Според него приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

Това е 19-ото вето от началото на президентския мандат на Румен Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна