Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади лекари: МЗ иска по един принудителен начин да обезпечи със специалисти болниците в страната

Снимка: БГНЕС

"Специализантът не е студент, не е стажант, а дипломиран лекар, който работи и извършва дейност наравно със специалистите и за тази дейност той получава заплата. Субсидиите, които са предвидени от Министерството на здравеопазването и ще бъдат превеждани към болниците, са за тази заплата, те не са стипендии, а са заплатите, които ние си изработваме". Това каза пред БНР Александра Вълчева - специализант по анестезиология и интензивно лечение в "Пирогов", по повод информацията, че лекари-специализанти и завършващи студенти по медицина ще обжалват пред Административния съд новоприетата Наредба за специализациите на здравното министерство, която беше обнародвана в Държавен вестник миналата седмица. Тя предвижда заплатите на лекарите-специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците. По новите правила, младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят три години в избрани от тях лечебни заведения. В случай, че специализантът не изпълни задължението си, той ще трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията. 

Александра Вълчева коментира в предаването "12+4" още, че МЗ трябва да реши проблемите не със специализантите, а с обезпечаване на всички региони в страната със специалисти: "Въпросът е, че МЗ се опитва да обезпечи със специалисти цялата територия на държавата по един принудителен начин". 

Според Вълчева не звучи законно клаузата за връщане на заплати. "Подготвяме документация за завеждане на дело срещу Наредбата. Така поставен, текстът поражда дискриминация на доста нива", заяви тя.

Тя обясни, че планираните промени са предвидени за завършилите, т. нар. "дефицитни специалности": "В самата Наредба не са посочени кои са тези дефицитни специалности според МЗ. Но които и да са, това поражда дискриминация между колегите в съсловието - защо специалист, избрал да работи в една област от медицината, ще трябва да бъде принуждаван да се мести някъде да работи, а специалист, който е избрал друга специалност, няма да стои пред него този избор".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Александра Вълчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна