Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Тужарова адаптира история на изкуството за деца

Курсът включва кратка лекционна част и практически занимания с три основни техники

4
Снимка: Фейсбук

През август децата могат да посетят лекции за история на изкуството, адаптирани за най-малките ценители от Кристина Тужарова. В три поредни седмици любопитните ще могат да се запознаят с различни техники в изобразителното изкуство – графика, живопис и скулптура. 
   

Кристина Тужарова е графичен дизайнер и илюстратор, автор е на поредицата „История на изкуството за любители”. Всяко дете е художник. Важно е да запазиш това детско чувство в себе си и по-нататък в своята работа, вярва тя.

Децата разбират много неща съвсем интуитивно, споделя Тужарова своя опит с представянето на историята на изкуството пред детска аудитория. Децата запомнят различни факти от историята на изкуството с повече повтаряне, при възрастните е по-широк обхватът от стилове, събития и имена.

Августовските лекции са насочени към различни техники в изобразителното изкуство, уточни Кристина Тужарова в предаването "Закуска на тревата". „В първата седмица те ще видят различни начини за отпечатване и работата на някои от големите графици в историята на изкуството. Ще видим и Дюрер, и японски художници, или пък Рембранд – художници, които са постигнали невероятни висоти в печатните техники.“

„После ще рисуваме, ще имитираме някои от тези техники, тъй като те не са приложими в домашни условия или в едно такова ателие. Продължаваме след това с акварел, с историята на маслената живопис, рисуваме на платно в следващата седмица. Ще видят някои от големите имена като Ян ван Ейк, който се смята, че е развил изключително много маслината живопис. И продължаваме със скулптура – нещо, което децата наистина много обичат във всякакъв вид.“

Има за съжаление едно усещане, че все по-посредствен става нашият град, нашата държава и културата ни страда в общото затъване в ежедневни проблеми, смята още Кристина Тужарова, според която познаването на историята е добър начин да се подобри настоящето, както и визуално средата около нас.

Има ли неглижиране на предмета изобразително изкуство в системата на образованието? Според Кристина Тужарова има много учители ентусиасти, които се опитват да дадат най-доброто от себе си, а качеството на часовете по рисуване зависи именно от този ентусиазъм на преподавателя. Има място за много различни проекти, свързани с културата и изкуството в училище, посочи още тя пред "Хоризонт".

Кристина Тужарова ще води лекциите си за деца както през ваканционния август, така и през вече учебния септември. Детайли за графика на провеждане на заниманията могат да се открият на страницата История на изкуството за любители във Фейсбук.

Още информация по темата ще откриете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна