Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаваща среща за бъдещето на Кипър

| обновено на 09.08.19 в 14:38
Никос Анастасиадис с Мустафа Акънджъ (вдясно).

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ обявиха готовността си да проведат тристранна среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк през септември, за да планират пътя напред за решаване на Кипърския въпрос. Това стана ясно след тричасовата им неформална среща днес.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ имаха „искрен и конструктивен обмен на мнения и обсъдиха задълбочено основните принципи”, бе посочено в официалното изявление след срещата, направено от говорителя на ООН в Кипър от името на двамата лидери.

Те са се ангажирали да продължат усилията за финализиране на техническото задание, което ще даде възможност за провеждането на „ориентирани към резултатите преговори, водещи до постигане на споразумение с чувство за неотложност”, съобщиха още от ООН.

Очаква се след тристранната среща с Антониу Гутериш да се пристъпи към подготовката на неформална петстранна конференция по Кипърския въпрос с участието на лидерите на двете кипърски общности и трите страни-гаранти - Великобритания, Гърция и Турция.

Разговорите днес се проведоха почти 6 месеца след последната среща между Анастасиадис и Акънджъ. Тяхната цел бе да се намери изход от задънената улица, в която преговорите попаднаха преди 2 години.

Никос Анастасиадис призова Турция, ако наистина иска да помогне, да покаже добра воля, като прекрати незаконните си действия в морската зона на Кипър и спре да насърчава действия, които създават климат на недоверие.

Неформалната среща на лидерите днес е втората им за тази година. И Никос Анастасиадис, и Мустафа Акънджъ заявиха, че отиват на нея с конструктивна позиция и добронамереност, с политическа воля да изяснят взаимно намеренията си и да се създадат условия за започване на преговори по същество.

В същото време те очертаха „червени линии”, които на този етап бяха обявени като неприемливи от другата преговорна страна и които не оставят много място за оптимизъм.

Основният и най-труден спор е предизвикан от природния газ край острова.

Анастасиадис ще включи в дневния ред на срещата съдбата на „града-призрак” Вароша – мъртвото от 45 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираните територии.

Много остра реакция в кипърската гръцка общност предизвикаха предприетите от правителството на непризнатата Севернокипърска турска република действия за отварянето на Вароша под кипърско-турска администрация, което е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Много конфликтен е и въпросът за бъдещото обединение на страната като федерация. Анастасиадис говори за „децентрализирана” федерация, за Акънджъ „червена линия” е политическото равенство на двете кипърски общности, а Турция натиска кипърско-турското политическо ръководство на масата на преговорите да се сложи друго решение, дори създаването на две отделни държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна