Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската партия "Лига" внесе вот на недоверие към премиера Конте

| обновено на 09.08.19 в 19:34

Италианската партия „Лига“ внесе предложение в Горната камара на парламента вот на недоверие към премиера Джузепе Конте. Това стана след като Конте заяви, че правителствената криза е предизвикана от лидера на „Лига“ и вътрешен министър Матео Салвини и го призова да обясни пред парламента мотивите си да иска предсрочни избори.

Председателят на Сената Елизабета Казелати свиква в понеделник следобед председателите на политическите групи в него за определяне датата за обсъждане и гласуване на предложението на крайнодясната „Лига“, която управлява в коалиция с антисистемното движение „Пет звезди“ .

За датата вече се води спор между „Лига“, която иска да е на 13 август, и опозицията, която настоява да е седмица по-късно. 

В предложението за вот на недоверие към Конте „Лига“ изтъква, че вотът  за високоскоростната жп линия Торино-Лион е показал различията в мнозинството между нея и „Пет звезди“ и че министър-председателят не е бил по време на обсъждането в Сената. В момента парламентът е във ваканция, но натискът на Салвини  е голям и той обяви, че всички негови депутати и сенатори в понеделник ще са в Рим.

След  митинг в Пезаро той уточни пред журналисти, че преценката на партията му е смела и сега се обръща към италианците ако имат желание да го подкрепят за премиер, за да изпълни обещаното.

В „Лига“ се опасяват обаче, че „Пет звезди” може да се споразумеят  с лявата Демократическа партия и да се получи ново мнозинство в парламента за оформяне на друго правителство.

Това става факт, след като в четвъртък Салвини заяви, че партията "Лига" повече не може да управлява в коалиция с движението "Пет звезди" поради различия между двете партии, които не могат да бъдат отстранени.

Салвини, чиято крайнодясна партия води в проучванията на общественото мнение, заяви вчера, че е казал на премиера Джузепе Конте, че алиансът с антисистемното движение „Пет звезди“ е рухнал след година на власт.

Конте не е член на нито една от двете управляващи партии. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна