Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Каменните и железните деца на астероидите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напоследък учените отделят все по-голямо внимание на тези парчета от космически тела, „гостуващи“, без да бъдат канени, от време на време и на нашата планета – така както са го направили преди около 65 милиона години, за да оставят забележителния кратер Чиксолуб на полуостров Юкатан и да доведат до изчезването на динозаврите. Все по-често можем да чуем, прочетем или видим и как метеорити се продават на баснословни цени на търгове редом до забележителни произведения на изкуството или упорито се издирват от научни институти и лаборатории.

Откъде идват мистериозните извънземни пришълци и по какво се различават от други небесни тела, скални земни породи и промишлени продукти, с които могат да бъдат объркани? Защо не само ентусиастите-колекционери, но и учените се надяват да ги срещнат след падането им на земната повърхност? Заплашват ли ни тези деца на космическите астероиди, ако пресекат земната орбита?

Отговорите търсим заедно с астрофизиците доц. Евгени Овчаров, Тихомир Димитров и Владимир Божилов от СУ „Св. Климент Охридски“, както и с председателя на Българското метеоритно общество Георги Пенев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна