Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обсъжда възможносттта за доставка на газ от Туркменистан за хъба „Балкан"

| обновено на 11.08.19 в 12:03
Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването в Туркменистан на Международната каспийската изложба за иновативни технологии.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменистан. Сред основните теми на разговорите на българския министър-председател е възможността за доставка на туркменски природен газ за хъба „Балкан“. Въпросът се очаква да бъде обсъден и утре на разговор между Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. 

Борисов обясни, че Туркменистан е третата по големина на залежи природен газ и нефт, но екологичната оценка на Каспийско море не позволява изграждането на газопроводи. Затова ще се търсят сделки с трети страни за доставката до българския хъб:

"Целта е нашият газов хъб "Балкан" да намерим – и утре на среща с премиера Медведев и това ще говорим – тъй като всички тръби от Туркенистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят сделки. Най-вече ми е интересно дали не можем да захраним газовия хъб "Балкан". Това може да стане само съвместно с руската страна".

Инвестиционният интерес към България е засилен, каза премиерът и подчерта, че страната ни се бори за големи инвеститори.

"Това, което чакаме и с Корея, и с Германия, защото виждате, че продължаваме и за "Фолксваген", и за "Хюндай". Сега мисля, че септември месец, ако успеем с Южна Корея да подпишем договор, поне се готви, той също ще е за милиард и половина долара".

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че продължаваме да се борим за немската инвестиция в автомобилостроенето. Той подчерта, че се е появил и втори южнокорейски инвеститор, който оглежда терени в България:

"На много начален етап е. Инвестицията е такава, каквато е на "Фолксваген", даже малко по-голяма, но не е за автомобили. Нека да изчакаме. В момента отново сме в състезание с няколко държави. Знаем, че има интерес. Правим всичко възможно. Екипите работят".

Междуправителствената Българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество ще заседава за четвърти път днес в националния курорт на Туркменистан на брега на Каспийско море. Съпредседател от българска страна е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Очаква се в детайли да се обсъдят възможности за активизиране на сътрудничеството. След това в широк формат ще разговарят двете правителствени делегации. Ще бъдат подписани и двустранни документи. Един от тях е в сферата на транспортното сътрудничество. В българската делегация са включени още министрите на енергетиката, на транспорта и на икономиката. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна