Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите край Крушаре питат защо не е спрян дърводобивът заради АЧС

| обновено на 12.08.19 в 19:23
Снимка: Стоян Радев, БНР

Протестиращите при сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо, в което питат защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов, до министрите на земеделието Десислава Танева и на екологията Нено Димов и до директора на БАБХ Дамян Илиев.

В декларацията се посочва, че камионите и дървосекачите, които работят в гората, също могат да допринесат за разнасяне на заразата. За да не бъде издадена заповед за спиране на сечта във времето, в което се налагат превантивни мерки, протестиращите подозират “икономически интереси в този сектор“.

Освен това те изтъкват, че незагробените животински отпадъци след превантивното ликвидиране на прасетата носят потенциален риск за екологична бомба.

Лидерът на протеста в Крушаре Валентина Василева коментира пред БНР, че въведените мерки за борба с болестта до момента са утежнили екологичната ситуация в страната и това е наложило да изпратят отворено писмо до властите

„Това са нашите притеснения, за които ние тръбим от месеци, че е това, че държавата оставя хората сами да изкълват животните си ще доведе до екологична катастрофа, както вече се и доказава в последните дни“

Василева допълни, че настояват държавата да отмени заповедта за убиване на останалите живи животни в районите, където няма огнища на болестта, и да се предприемат мерки за спиране на безразборното изхвърляне на биомаса от убити свине

„Ако този въпрос не може да се реши в държавата, просто продължаваме оттук нататък към международните институции“.

Тя съобщи, че блокадата на пътя Сливен – Ямбол ще остане, докато не бъдат дадени отговори от страна на правителството 

През почивните дни протестиращите подадоха няколко сигнала за открити незагробени останки в землищата на няколко села в общината и по поречието на река Тунджа. В писмото си те настояват за публичен отговор и на въпроса как стопаните с избити прасета ще бъдат компенсирани финансово. 

"На няколко места в страната, където е открита чума по свинете, продължава и дърводобивът. Решението за подобни дейности е на областните епизоотични комисии", обясни в предаването "12+4" директорът на Агенцията по горите Мирослав Маринов: 

"Епизоотичните комисии в област Видин, Плевен, Велико Търново, Силистра, Разград са взели решение стопанските дейности в тези територии да не се спират".

Според Маринов дърводобивът не е спрян, за да може да бъдат осигурени достатъчно дърва за хората.

Интервюто с Мирослав Маринов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени