Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки от колекцията на Иван Радев

БНР Новини
Снимка: Галерия "Лоран"

Галерия „Лоранъ“ представя изложба – избрани рисунки от колекцията на художника Иван Радев, един от най-големите български колекционери, който си отиде от този свят пред десет години. През настоящата 2019-та това не е единственото събитие, посветено на неговата годишнина.

През април шуменската галерия направи изложба „Колекцията на Иван Радев“, с живописни, скулптурни и графични произведения, дарени на родния му град Шумен. Сега експозицията е подбрана от близо 200 рисунки, които притежава галерията, като изборът е на над 30 етюда, скици, графики, илюстрации и проекти. Да припомним – Иван Радев работи в различни области на дизайна, дълги години изпълнява един от най-авторитетните проекти в областта на пространственото оформление в страната и при български участия в чужбина.

Заниманията му го свързват с най-добрите образци на българското пластично изкуство и го срещат с най-известните ни художници. Бил е главен художник на София. Колекционерската му страст започва още от студентските му години и по мнението на специалисти колекцията на Иван Радев е една от най-стойностните и мащабни, включващи произведения от всички видове: живопис, графика, рисунка, скулптура. Къщата му в Лозенец беше своеобразен музей на изкуството.

Сред рисунките в сегашната изложба в „Лоранъ“ виждаме творби от Владимир Димитров – Майстора, Илия Петров, сред които се отделя любопитен портрет на художника Ненчо Балкански, на Дечко Узунов, Панайот Панайотов, Цено Тодоров, Христо Нейков, въобще елита на българското изкуство през един дълъг период от време.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени