Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев е назначен за генерален консул във Валенсия

| обновено на 14.08.19 в 18:13
Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е назначен за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Това е решило правителството на закрито заседание миналата сряда. Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. 

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че точката за Георгиев е била последна в дневния ред. Без дебати решението е прието с лаконичното "приема се", обявено от премиера Бойко Борисов.

Предложението, както и при другите дипломатически назначения, е на външния министър. Според закона за ръководители на мисии зад граница се назначават дипломатически служители и по изключение "изявени личности", които се ползват с безспорно добро име и авторитет в Република България". 

На въпрос на "Хоризонт" от Министерството на външните работи обясниха, че Георгиев е предпочетен заради добрата му работа с правохранителните служби в Испания, а това за този район било много важно качество. "Работата в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, а Георгиев владее и испански език", пишат още от външното ведомство. От отговора става ясно също, че настоящият консул във Валенсия Цветелин Цонев ще поеме новооткритото консулство на България в Барселона, което се очаква да бъде изключително натоварено, а той има голям опит в работата с българската общност в Кралство Испания.

За разлика от посланическите назначения, консулските не се съгласуват с президента Румен Радев, който в разгара на "Апартаментгейт" обяви, че сваля доверието си от Георгиев заради проблемите с терасата му. Заради тях бившият председател на Антикорупционната комисия беше в четиримесечен отпуск. На 31 юли Георгиев изненадващо подаде оставка, въпреки че, по думите му, проверката на НАП доказала, че е чист. От 1 август беше възстановен като спецпрокурор, какъвто ще остане, докато получи консулски патент. След което ще трябва да напусне окончателно съдебната система

Пламен Георгиев не е първият магистрат или представител на службите за сигурност с интерес към дипломатическа кариера. Преди него бяха бившият главен прокурор Никола Филчев, бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев и бившият директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров.

След решението на кабинета започва кореспонденция с испанските власти, които трябва да се съгласят с българското предложение. Това се официализира с т.нар. "консулски патент", едва след получаването на който Пламен Георгиев може да поеме новата си позиция. Заради нея той трябва да поиска от Прокурорската колегия да го освободи от прокурорската длъжност, като, за разлика от заместникминистерската позиция в първото правителство на Бойко Борисов и шефската – първо в Комисията за гражданската конфискация, а после и в Антикорупционната комисия, магистратската му длъжност няма да бъде запазена. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!