Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90-те години на XX век - от тъгата, през еуфорията, до разочарованията

Над 20 български автори са обединени в сборника "Истории от 90-те" със съставител, редактор и издател Невена Дишлиева - Кръстева. Кратки откъси от произведението вече са публикувани в интернет, а първото предпремиерно четене се проведе във Варна, в рамките на "Алея на книгата". Състоя се и предпремиерата на сборника в Бургас. Официалното представяне в София ще бъде на 10 ноември или около тази дата.

Пред Радио София Невена Дишлиева - Кръстева разказа за първите срещи с публиката, като уточни, че подбраните откъси "не казват всичко", но поставят различни акценти от темите, които се обсъждат в книгата.

90-те години на миналия век са онова десетилетие, което събира емоциите в двата края на спектъра - от най-голямата тъга през еуфорията, надеждата до скърбите и разочарованията в края. В този период има "от всичко по много" и именно за това той е в центъра на вниманието на този сборник, отбеляза Невена. "Истории от 90-те" е третата книга с разкази от първо лице на популярни личности у нас след "Бащите не си отиват" и "Куфарът на брат ми" и обединяващата нишка във всички тях е именно последното десетилетие на 20-и век.

Автори на разказите са Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова.

Повече подробности за изданието - в интервюто на Гергана Пейкова с Невена Дишлиева - Кръстева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна