Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

БНР Новини
Снимка: Таня Димова

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада. Сладкото блаженство, което се топи в устата ни, е източник на енергия и щастие. То дори ни прави по-умни. Припомнете си само съветите, които получаваме преди изпит – винаги е по-добре да имате шоколад под ръка.

Употребата на шоколад обаче била осъжда от католическата църква, защото се смятало, че зад действието му се крие някаква магия и съблазън. Именно за магията на шоколада ни разказва в книгата си сладкарката Елица Божинова. Книгата, която Елица създава заедно с кулинарния фотограф Илиян Илиев, има над 100 рецепти под общо 80 заглавие.

Изготвянето й им отнело повече от половин година, но днес книгата вече е носител на награда от най-престижния конкурс за кулинарни книги Gourmand World Cookbook. Всички рецепти и фотографии в нея са създадени в ателието на Елица. Там отидох и аз, за да разбера повече за магията на шоколада. Бях посрещната от сладкарката и управителя на ателието – съпругът на Елица. Между вкусните шоколадови изкушения успях и да задам въпроса си – как се събира в книга магията на шоколада. Чуйте какво ми отговори Елица Божинова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна