Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуализация на водата в изложбата на ninavale

БНР Новини

Нина Ковачева и Валентин Стефанов представят тази вечер в галерия +359 новата си изложба със заглавие – H2O / 2H2O. Сайт специфик инсталацията е създадена специално за пространството на Водната кула в квартал „Лозенец“ в София.

В текста си към изложбата кураторът Ирина Баткова пише, че „преди да пристъпим към разбирането на природния свят и мястото на човека в него трябва да направим експлозивна интервенция на собствените си граници и да освободим мисловната енергия, заключена в опростените модели на готовите стереотипи от ежедневието“.

Тази възможност дава изложбата на двамата художници с артистично име ninavale чрез водна пара, прожекция и звук... Артистичната критика често ги определя като трима: Нина, Валентин и Нина & Валентин - ninavale. Ето какво пишат те за настоящата си работа: „Това, което ни привлече в предложението за изложба във Водната Кула, беше нестандартното пространство, така че решихме не просто да поставим наши произведения в него, а да върнем в утробата на Кулата идеята и мислите за водата – източник на живот и на смърт – слагайки акцент по-скоро върху второто. Да поканим зрителя в това странно, почти мистично място на диалог със себе и в себе си. И така започнахме работа по site spécifique инсталация следваща тази идея и развиваща се в тази архитектурна среда. Разсъжденията върху формите и проявленията на водата, скритата и явната и мощ и тяхната визуализация.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна