Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Станислав Хвърчилков: В музиката опитвам много стилове в търсене на себе си

Хвърчилков ще свири на Аполония на 1-ви и на 3-ти септември

3
Станислав Хвърчилков
Снимка: Иван Русланов

„Като композитор изкарвам най-съкровените неща от себе си, опознавам себе си, слушайки собствените си произведения“. Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт“ китаристът Станислав Хвърчилков. Той свири на класическа китара от 30 години. Завършил е класическа китара в Кралската музикална академия в Лондон. Има над 20 награди от национални и от международни конкурси за китара, включително е носител и на отличието „Музикант на годината“ за 2003 година в рамките на националната анкета сред слушателите на БНР, която се провежда от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“.

„В композицията мога да изразя себе си, а ако интерпретирам чужда музика, аз съм просто четец. Музиката ми се ражда от нищото, понякога импровизирам на китарата, друг път композирам, без да пипна инструмента. Просвирвам го в съзнанието си, без да докосвам китарата… Искам да пресъздам това, което се е случило в живота ми“, признава още музикантът.

За Хвърчилков техниката е важна, но също така е важна и емоцията в музиката: 

„На концертите си никога не съм искал да се фокусирам само върху нотите, защото това би било загуба за музиката, за изкуството… Акустичната китара е близо до теб, прегърнал си я, докато електрическата е за големите зали. Класическата е камерен инструмент, там ѝ е силата – в ораторството“.

Поглеждайки назад, Станислав Хвърчилков вижда, че наградите и конкурсите са му давали увереност във времето, в което се е изграждал като музикант, но никога те не са били самоцел.

Поглеждайки напред, той дефинира успеха като нещо, което се измерва според собствената идеология и ценностна система:

„Това, което е ценно за теб, ако си го постигнал, значи се смяташ за успял. Ако за мен е ценно да произвеждам нова музика, то значи съм успял“.

Хвърчилков признава, че в музиката опитва много неща и стилове в търсене на себе си. Има вече програма за 60-минутен албум с авторска музика: 

„В днешно време обаче хората не купуват дискове. Ако пусна албум, то трябва да бъде в стрийминг сайтове. Замислям се, като правя нов албум, каква ще бъде възвръщаемостта му. За некомерсиалната музика го правиш заради вътрешния подтик, че произвеждаш нещо“.

В Лондон китаристът се чувства добре, нарича града „столицата на света“:

„Там можеш да срещнеш хора отвсякъде и от всякакви култури. Там срещнах хора от цял свят и се обогатих“.

В английската столица Хвърчилков преподава в елитно частно училище, има и частни ученици:

„Преподаването ми дава финансовата стабилност. Преподавателската дейност е много интересна, особено ако е на много високо ниво, защото показваш най-доброто от себе си. Музикант, ако има и семейство, както съм аз, трябва да има сигурност – и материална. Не може да се разчита само на концерти“.

На 1-ви септември Станислав Хвърчилков ще свири на Аполония в Созопол, а на 3-ти септември, също в рамките на празниците на изкуствата, ще излезе на една сцена с квартет „София“.

Интервюто със Станислав Хвърчилков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна