Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЧС не би трябвало да попречи на снабдяването с дърва за огрев

Снимка: БГНЕС


Дървата за огрев остават най-предпочитаната суровина за отопление през зимата в по-малките населени места и в планинските райони. От тази година Министерството на околната среда  въведе и изискване за тяхната влажност, която не трябва да надвишава 22 процента, което пък изисква повече време за съхнене на дървата.

Дали ще се появи дефицит на пазара и познатата ни спекула с цените, след като в доста горски райони дърводобивът беше забранен заради наличието на африканска чума по свинете? Какви превантивни  мерки взимат горските стопанства, за да  не се окаже така, че дървесина има, но до нея не може да се стигне заради чумата.

Директорът на Югозападното държавно предприятие, което стопанисва горите в пет области, инж. Дамян Дамянов заяви, че няма опасност да няма дърва за хората, но ако бъде ограничен добивът в някои територии, това може да оскъпи дървата заради транспортните разходи:

„В определените инфектирани зони, които са 200 квадратни километра в двата случая на дива свиня, сме пуснали заповеди за спиране на дърводобива. В случая „Кресна“ няма да се наложи, тъй като инфектираната зона е много по-малка – 3 километра. Във всички случаи там, където има инфектирана зона и случай на дива свиня, забраняваме дърводобива. Това не би следвало да попречи на снабдяване на населението с дърва за огрев, тъй като това е актуалната тема. Имаме готовност, изпратили сме писма до поделенията с идеята до 23-и август да имаме повторни, а може би на места и трети срещи с кметовете за списъци, за по-своевременно снабдяване. Към момента, по справка, вече са над 50 000 кубика – около 26%-27% от годишното снабдяване, така че се движим изпреварващо спрямо миналата година, което е добре“.

Разпоредено е вече добитите дърва да бъдат превозени от временните складове в горите към населените места, за да се избегне струпването на много хора в горите. Автомобилите се дезинфекцират. На територията на предприятието работят над 300 фирми. Всички са били инструктирани за биосигурност. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна