Eмисия новини
от 20.00 часа

Гръцки хотелиери се обявиха против табелите за предупреждение при цунами на остров Кос

Гръцкият остров Кос беше разтърсен от разрушително земетресение със сила 6,6 по Рихтер на 20 юли 2017 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остров Кос стана първото място в Гърция, където бяха поставени електронни табели за предупреждение при цунами. Местните хотелиери обаче недоволстват заради знаците.

Гръцките хотелиери недоволстват от табели за предупреждение при цунами на остров Кос, тъй като всяват страх сред туристите, уточнява вестник "Катимерини". Затова и настояват знаците да бъдат премахнати.
„Особено като се има предвид, че няма причина за това, както уверяват учените“, допълва Дина Свину - председател на Съюза на хотелиерите, като се позовава на думи на ръководителя на Гръцката организация за планиране и защита при земетресения пред телевизия Оупън ТВ.
Според Ефтимиос Лекас, на остров Кос е възможно да се образува цунами, но само „в случай на земетресение“. Въпреки това, „не бива да замитаме проблемите под килима, защото това струва човешки живот“, подчертава ученият.

Поставянето на електронните знаци е по съвместен проект - на Съвместния изследователски център на Европейската комисия и на Националния център за известяване при цунами на Гърция.

Световните агенции припомнят, че на 20 юли 2017 година гръцкият остров беше разтърсен от разрушително земетресение със сила 6,6 по Рихтер. Тогава загинаха двама туристи, а десетки бяха ранени. Мощният трус беше последвано от малко цунами - с височина от метър и половина. 

Още от

Българин загина под връх Олимп

обновено на 22.09.19 в 13:46