Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Идеята за закупуване на Гренландия е "стратегически интересна", но не топ приоритет

| обновено на 19.08.19 в 05:24
Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен глава Доналд Тръмп съобщи, че вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде негов подгласник и в кандидат-президентската надпревара през ноември догодина, когато Тръмп ще се бори за втори мандат, предаде Ройтерс.

"Много съм щастлив с Майк Пенс", каза Тръмп пред репортери в щата Ню Джърси. Междувременно той коментира и търговския спор с Хуауей. Американският президент заяви, че не желае Съединените щати да имат бизнес отношения с китайската компания. Поводът за коментара му станаха медийни публикации от миналата седмица, в които се твърдеше, че американското министерство на търговията смята да удължи срока на разрешителното на технологичния гигант да купува компоненти от американски фирми, за да може да обслужва своите клиенти. През май Вашингтон включи Хуауей  в черен списък с аргумента, че дейността й противоречи на националната сигурност.

Междувременно Тръмп обвърза протестите в Хонконг с търговските преговори с Китай. Той призова китайското правителство да не използва насилие за потушаване на анти-правителствените демонстрации в Хонконг:

"Мисля, че ще бъде много трудно да се договорим, ако използват насилие. Имам предвид ако се случи друг инцидент, подобен на този на площад Тянанмън. Много ще е трудно, ако има насилие. Аз съм президент, но това е отвъд мен. Ще има големи политически настроения, ако не направя нещо."

Тръмп потвърди, че неговата администрация е проучвала шансовете да купи Гренландия от Дания и че островът представлява "стратегически" интерес, но не е топ приоритет.

"Дания фактически притежава Гренландия, ние сме много добри съюзници. Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят, така че идеята се появи и аз я определих като стратегически интересна, ще поговорим малко с тях, но не е номер 1 в списъка."

По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде Асошиейтед прес. Къдлоу каза пред телевизия Фокс, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали. Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.   

Датската министър-председателка Мете Фредериксен потвърди, че Гренландия не е за продан, предаде ДПА. При пристигането си на арктическия остров тя посочи пред репортери, че  "Гренландия не е датска, а гренландска. А относно съобщенията, че президентът на САЩ е проявил интерес да купи Гренландия, Фредериксен  каза: "Силно се надявам, че това не е било сериозно".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!