Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигиталната библиотека „Видни плевенчани“ - технологиите работят за паметта

Библиотеките трансформират архивите си и ги правят достъпни за повече посетители чрез дигитализация на фондовете.
Снимка: БТА

Дигиталната библиотека „Видни плевенчани“ е проект на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

Библиотеката отбелязва 65 години от създаването си, като посвещава на годишнината последните проекти, съобразени със съвременните изисквания на читателите и използващи възможностите на новите технологии. 

"Включва изображения, портрети на самите видни дейци от Плевен, снимки на тяхната дейност, ако те са писатели - корици на техни книги, които ние сканираме и качваме в тази дигитална библиотека", каза пред "Хоризонт" Вили Томова от отдел „Библиографска и краеведска дейност“.

Изображенията ще бъдат придружени от кратка биографична справка за личността, за която се отнасят, за живота и дейността й.

Времево дигиталната библиотека е рамкирана от Възраждането до наши дни, но на практика няма ограничения, посочи Томова. Тя уточни, че сегашната база данни на библиотеката в Плевен съдържа информация във вид на биографични бележки за над 2 000 имена и сега предстои тя да бъде надградена визуално. Готови са първите 100 дигитални биографии.

Очаква се в ранната есен посетителите на сайта на библиотеката вече да могат да използват новия продукт. "Може да се търси по име, може да се търси по занятие - музикант, архитект, художник, по всички думи, които съществуват в този запис", поясни Вили Томова.

Амбицията на екипа е да бъдат извадени "на светло" и имена, които са малко известни на плевенчани, посочи още Вили Томова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна