Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждането на Кърпачево

БНР Новини
3
Част от изложбата „Археология на забравата“
Снимка: Радка Табакова

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Неколцина ентусиасти от различни страни полагат усилия за възстановяването на забравеното културно наследство и възрожденския дух на България.

Милена Металкова от катедра История и Теория на Архитектурата в УАСГ показва работата на студенти от България, Великобритания, Тайван и Естония в серия от летни практики в село Кърпачево на тема обучение по опазване на културното наследство чрез връзка между архитектура, изкуство и занаяти. През ноември 2018 този проект на Грейт Ярмут Презервейшън Тръст за обучение по опазване на културното наследство, фокусиран в село Кърпачево, бе удостоен с престижната Ангелска награда на Историческа Англия, инициирана от музикалния режисьор сърЕндрю Лойд Уебър в Лондон.

В резултат на това обучение се ражда и изложбата "Археология на забравата", която обобщава резултатите от съвместните усилия на екипа от студенти по архитектура, на английския специалист по опазване на културното наследство Дарън Баркър, община Летница и сдружение "Деветашко плато". Вече шест години екипът се грижи за съхраняването на културното наследство в обезлюдените български села.

За красивите къщи на село Кърпачево и тяхното състояние днес в руини и за начините да ги опазим живи разговаряме с Милена Металкова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна