Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на африканска чума в Ловешка област

Положителна проба и при диво прасе, отстреляно в Държавното горско стопанство Горна Оряховица

| обновено на 19.08.19 в 19:21
Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Първи случай на африканска чума е регистриран в Ловешка област. Заразата е открита в диво прасе, отстреляно миналата седмица в района на квартал „Зла река“ в град Априлци.

Заради този случай областният управител на Ловеч Ваня Събчева свиква утре заседание на областната епизоотична комисия, на което ще бъдат одобрени и мерките за биосигурност.

В района на Априлци няма индустриални свинекомплекси, а Агенцията по храните продължава проверките за живи домашни прасета, отглеждани по дворовете.

Африканска чума е установена и при диво прасе, отстреляно в ловните полета на Държавното горско стопанство Горна Оряховица. Спрян е ловът, дърводобивът и събирането на билки и гъби в 20-километровата охранителна зона, която засяга общините Лясковец, Горна Оряховица, Велико Търново и Златарица.

12 проби от отстреляни глигани са дали в последните дни ловците от ловните полета в Горнооряховското горско стопанство. Положителна за африканска чума по свинете е тази от животното, отстреляно в землището на лясковското село Мерданя. Случаят е първи за тази част на Великотърновска област.

Забранено е влизането в горите на всички, освен на пряко заетите с претърсване и отстраняване на други заразени животни.

Преди седмица от Министерството на земеделието обявиха във Велико Търново, че се подготвят промени в Закона за лова, с които ловният сезон за диви прасета ще се удължи с три месеца. Целта е намаляване на популацията 8 пъти до 0,3 бройки на 100 хектара площ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна